Зеленски: Приближаваме се все повече до трибунал за агресията на Русия

Необходимо е наказание и за самото престъпление "агресията на Русия", призова украинският президент

21.03.2023 | 07:28 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски: Приближаваме се все повече до трибунал за агресията на Русия

Необходимо е наказание и за самото престъпление "агресията на Русия". Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Той подчерта, че е благодарил на Австрия за присъединяването ѝ към групата, която подготвя създаването на специален трибунал за агресията на Русия срещу Украйна, благодарил е и на премиера на Ирландия, че е присъединил държавата си към тази група.

"Кръгът от партньори, които са готови да работят заедно, за да накажат Русия за нейната агресия, неизбежно се разширява. И прави перспективата за наказание все по-реалистична. Не е достатъчно да се изправят пред правосъдието онези, които са виновни за престъпленията, породени от агресия. Също така е необходимо да има наказания, съвсем справедливи и законни, за самото първоначално престъпление, което е породило всички останали престъпления от тази война. Това ще осигури спецтрибуналът. Всеки ден го приближаваме", коментира Зеленски.

Той добави, че на 20 март този въпрос, както и работата с Международния наказателен съд, са били обсъдени в Лондон на конференция на европейските министри на правосъдието.

Зеленски призова участниците в него "да подкрепят всички елементи на международните усилия, така че агресорът да бъде справедливо наказан".

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
демокрация
преди 1 година
После ще има и трибунал за фашистките батальони и техните организатори.... Сигнализирай за неуместен коментар