След заповедта за арест на Путин какви са първите реакции на САЩ, Европа и Украйна?

От Москва вече коментираха, че решенията на МНС в Хага нямат никакво значение

18.03.2023 | 13:43 Редактор: Ирена Бакърджиева
След заповедта за арест на Путин какви са първите реакции на САЩ, Европа и Украйна?

Първи реакции от Съединените щати и Украйна, след като Международният наказателен съд поиска руският президент Владимир Путин да бъде арестуван по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца от Украйна в Русия след началото на войната. Джо Байдан определи решението като оправдано, а Володимир Зеленски го приветства.

Американският президент Джо Байдън определи решението за ареста на Путин като оправдано, въпреки, че и Съединените щати, както Русия, не са член на Международния наказателен съд.  

"О, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че Международният наказателен съд не е признат и от нас. Мисля обаче, че имат силен аргумент", заяви Джо Байдън.

Вчера Международният наказателен съд поиска Путин да бъде арестуван по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца и прехвърляне на хора от Украйна в Русия след началото на войната. Украинският президент Володимир Зеленски определи решението като историческо. 

"Отделянето на децата от семействата им, лишаването им от всякаква възможност да се свържат с близките си, укриването на деца на територията на Русия, изхвърлянето им в отдалечени райони – всичко това е очевидна държавна политика на Русия, държавни решения и държавно зло. Което започва именно с висшия служител на тази държава", категоричен е Зеленски.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че решението на Международния наказателен съд в Хага е само началото на процеса. Според международния анализатор Валери Тодоров до физически арест на руския президент едва ли може да се стигне. 

"В случая актът има морален, предупредителен, превантивен характер. Едва ли може да се говори за реално възможно действие", каза Валери Тодоров.

От Москва вече коментираха, че решенията на Международния наказателен съд в Хага нямат никакво значение, тъй като федерацията не е страна по Римския статут. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС


1
5 rate up comment rate down comment 2
Хееехеее
преди 1 година
Ще мечтаят още много за арести.каде има неги правят примерно в България всички там горе Сигнализирай за неуместен коментар