Ким Чен Ун показа на дъщеря си пускането на "чудовищна междуконтинентална ракета" (+СНИМКИ)

Демонстрацията е "по-силно предупреждение на враговете, които умишлено ескалират напрежението на Корейския полуостров"

17.03.2023 | 11:13 Редактор: Ирена Бакърджиева
Ким Чен Ун показа на дъщеря си пускането на

Северна Корея е изстреляла тази сутрин най-голямата си междуконтинентална балистична ракета Hwasong-17.

Изстрелването е станало по време на учение като демонстрация на "позиция на твърд отговор" на продължаващите военни учения на САЩ и Южна Корея, съобщава севернокорейската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Снимки в официалния вестник Rodong Sinmun показаха как Ким гледа как черно-бялата Hwasong-17 – наречена от анализаторите "чудовищна ракета" – излита в небето. Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун наблюдава изстрелването с дъщеря си. Показани са и снимки, очевидно заснети от камера, монтирана на ракетата.

Северна Корея е изстреляла междуконтиненталната балистична ракета в морето между Корейския полуостров и Япония часове преди президентът на Южна Корея да отлети за Токио за среща на върха, на която ще се обсъждат начини за противодействие на ядрения Север.

"Изстрелването на стратегическото оръжие служи като повод да се даде по-силно предупреждение на враговете, които умишлено ескалират напрежението на Корейския полуостров, докато упорито прибягват до безотговорни и безразсъдни военни заплахи", посочва държавната информационна агенция KCNA.

Балистичните ракети на Северна Корея са забранени съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и изстрелването предизвика осъждане от правителствата в Сеул, Вашингтон и Токио.

Четете повече в investor.bg.

Снимки: БГНЕС