Полша: Ще изпратим на Украйна 4 изтребителя МиГ-29 в пълна изправност

По думите на президента Дуда останалите 6 самолета ще бъдат проверени и доставени по-късно

16.03.2023 | 15:59 Редактор: Ирена Бакърджиева
Полша: Ще изпратим на Украйна 4 изтребителя МиГ-29 в пълна изправност

Полша ще изпрати на Украйна 4 изтребителя МиГ-29 през следващите дни, съобщи на пресконференция полският президент Анджей Дуда, цитиран от световните агенции.

"Най-напред, буквално през следващите няколко дни, ще предадем четири изтребителя на Украйна в пълна изправност", каза Дуда. По думите му останалите изтребители съветско производство ще бъдат проверени и в момента ги подготвят, като ще бъдат доставени по-късно.

Полският президент съобщи, че страната му планира да даде на Украйна десетина изтребители МиГ-29 и така ще стане първата страна членка на НАТО, която ще изпълни все по-неотложните искания на украинското правителство за бойни самолети, предаде БТА.

Дуда не уточни дали други страни ще предприемат същата стъпка, въпреки че Словакия по-рано съобщи, че може да изпрати своите неизползвани изтребители МиГ в Украйна.

Докато украинският президент Володимир Зеленски отправя молби към западните си поддръжници да помогнат с изтребители, съюзниците от НАТО се отнасят към това с предпазливост, отбелязва Асошиейтед прес.

Снимка: Bloomberg.com