Путин е бил информиран за падналия дрон в акваторията на Черно море

Не е имало физически контакт между него и руските самолети, увери Песков

15.03.2023 | 19:38 Редактор: Вяра Димова
Путин е бил информиран за падналия дрон в акваторията на Черно море

Президентът на Русия Владимир Путин е бил информиран за вчерашния инцидент, при който американски разузнавателен дрон падна в акваторията на Черно море. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той увери, че не е имало физически контакт между руските самолети и дрона. Същевременно посланикът на Русия в Съединените щати Анатолий Антонов определи инцидента като "провокация".

И Дмитрий Песков, и Анатолий Антонов всъщност повториха обявената късно снощи версия на руското министерство на отбраната. Тя гласи, че руските самолети не са използвали оръжие, че не е имало сблъсък между тях и американския дрон, както и че причината за падането му във водата е рязка маневра и загуба на височина. 

"Смятам, че е по-добре да се срещаме в Държавния департамент, за да обсъждаме проблемите на двустранното сътрудничество. Руската страна не е заинтересована от конфронтация. Руската страна е заинтересована от прагматични отношения със Съединените щати в интерес на народите на Русия и на Съединените щати", заяви посланик Антонов, цитиран от БНР.

Междувременно секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев обяви, че руснаците ще се опитат да извадят от водата останките на дрона. Освен това той видя в инцидента поредното доказателство за прякото участие на Съединените щати в бойните действия в Украйна.

Снимка: БГНЕС