Корабокрушение на 2 лодки край Калифорния, най-малко 8 души са загинали

"Това е една от най-тежките трагедии с трафик на хора по море", заяви началникът на спасителната служба в град Сан Диего

12.03.2023 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова
Корабокрушение на 2 лодки край Калифорния, най-малко 8 души са загинали

Най-малко осем души са загинали при преобръщането на две лодки, за които се предполага, че са били предназначени за трафик на хора край бреговете на Южна Калифорния, съобщиха спасители в неделя.

"Загинали са най-малко осем души", заяви на пресконференция началникът на спасителната служба в град Сан Диего Джеймс Гартланд пред АФП.

"Това е една от най-тежките трагедии с трафик на хора по море, за която се сещам в Калифорния, но със сигурност тук, в град Сан Диего", добави той, явно позовавайки се на нелегалната миграция в Съединените щати, цитиран от БГНЕС.

Не беше ясно какво точно е причинило нощния инцидент в район, който Гартланд определи като "опасен" поради пясъчните барове и крайбрежните морски течения.

Той каза, че малко преди полунощ в събота испаноговорящ е позвънил на спешния номер 911 и е съобщил, че две малки открити лодки, които са се преобърнали на плажа Тори Пайнс в Сан Диего, град близо до границата с Мексико, има около 23 души - осем на единия плавателен съд и 15 на другия.

Спасителите не са открили оцелели, но някои от тях "може да са напуснали плажа", докато екипите са пристигнали на място, каза Гартланд.

Той добави, че всички загинали са възрастни, но не разполага с повече информация за националността им.

Голям брой мигранти от Южна и Централна Америка пресичат тайно границите на САЩ, като често поемат огромни рискове с плаване по море, заради надеждата да стигнат до Съединените щати.