"Хората не заслужават да работят до 64 години": Протести и безредици превзеха във Франция

След близо 100 часа дебати Сенатът прие проекта за пенсионна реформа

12.03.2023 | 13:40 Редактор: Петя Кръстева

Френският сенат прие спорната пенсионна реформа. Тя предвижда увеличаване на възрастта на пенсиониране от 62 на 64 години. Това доведе до протестни действия и недоволство сред населението. 

След близо 100 часа дебати, продължили десет дни, горната камара на френския парламент - Сенатът, прие проекта за пенсионна реформа. От 344 гласували - 195 са били "за", а 112 "против". Одобрението се случва на фона на дни наред общонационални демонстрации. Стачните действия засегнаха рафинериите, обществения транспорт и сметосъбирането и имаха за цел да окажат натиск върху правителството да оттегли пенсионния план. Хиляди излязоха по улиците на цяла Франция.

"Хората в нито една професия не заслужават да работят до 64-годишна възраст. Психологически, физически става трудно", категорични бяха демонстрантите. Идеята на Еманюел Макрон за пенсионна реформа датира още от 2017 година, когато беше избран за президент. В първия му мандат предложението за пенсионната реформа също беше посрещнато с масови протести. След гласуването в Сената е ред на съвместна комисия от депутати от двете камари на парламента, които отново ще разгледат спорната реформа. Ако пак бъде приета, следва последно гласуване в двете камари на парламента.

Гледайте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
Васко Жабата
преди 1 година
Във Франция, не заслужават да работят до 64г., значи!? А българските аборигени...? Безропотно приехме 65. Не сме народ... Сигнализирай за неуместен коментар