Щурмувалите Капитолия искали Пенс обесен, кавгата му с Тръмп се задълбочава

"Историята ще потърси отговорност от Доналд Тръмп", категоричен бе вицепрезидентът (2017-2021)

12.03.2023 | 08:50 Редактор: Петя Кръстева
Щурмувалите Капитолия искали Пенс обесен, кавгата му с Тръмп се задълбочава

Историята ще държи президентът Доналд Тръмп (2017-2021 г.) "отговорен" за ролята му в нападението срещу Капитолия през 2021 г., заяви вицепрезидентът от времето на управлението му Майк Пенс, предаде АФП.

Забележките вероятно ще задълбочат разрива между бившите партньори, които са в конфликт, откакто Пенс отказа да се съгласи с усилията на Тръмп да отхвърли резултатите от изборите през 2020 г. и да остане на власт.

"Президентът Тръмп сгреши", каза Пенс в речта си на годишната вечеря "Гридирон" във Вашингтон - галавечеря, организирана от журналисти, която привлича водещи политици.

"Аз нямах право да отменям изборите. Безразсъдните му думи застрашиха семейството ми и всички в Капитолия в този ден. Историята ще потърси отговорност от Доналд Тръмп", заяви Пенс, цитиран от множество медии.

Някои от хилядите хора, които на 6 януари 2021 г. щурмуваха Капитолия на САЩ, призоваха Пенс да бъде обесен, което го принуди да се оттегли на безопасно място, предаде БГНЕС.

Тръмп вече обяви намерението си да се кандидатира за нов президентски мандат на изборите през 2024 г., а Пенс посочи, че може да го предизвика за номинацията на републиканците.

Снимка: БГНЕС