Пред колапс ли е банковата система на САЩ? Водещ кредитор на стартъпи фалира

Вероятни причини за внезапния колапс се сочат агресивните повишения на лихвените проценти от Федералния резерв

11.03.2023 | 18:43 Редактор: Петя Кръстева

Банков фалит притесни американците. Сриването на кредитора SVB Файненшъл груп е най-големият след финансовата криза от 2008 г. От кабинета на президента Джо Байдън увериха, че имат доверие в регулаторите и банковата система на страната остава стабилна.

В кредитора, който е фокусиран върху стартиращи компании, остават блокирани милиарди долари на технологични предприятия и инвеститори. Калифорнийският банков регулатор затвори банката вчера и назначи Федералната корпорация за гарантиране на депозитите като синдик за по-късно разпореждане с активите ѝ. Тя е базирана в Санта Клара и заемаше 16-то място в САЩ в края на миналата година с около 209 млрд. долара активи. Като вероятни причини за внезапния колапс се сочат агресивните повишения на лихвените проценти от Федералния резерв, които са влошили финансовата среда за стартъпите. Фалитът на Silicon Valley Bank е най-големият след този на Washington Mutual, който повлече кризата преди 15 години. 

От Белия дом призоваха да не се губи доверието в американските финансови институции. 

"Имаме корпорация за гарантиране на депозитите и други пазители на банковата ни система. Тя сега е фундаментално по-силна, отколкото по време на кризата през 2008 г.", отбелязаха те. 


 
Денят на колапса на Silicon Valley Bank е бил лош за банковата индустрия, коментираха анализатори за "Блумбърг". Със сигурност, обаче тази банка не е достатъчно голяма, за да предизвика национална криза. Проблемът е, че има много ниши за бизнес, който се реализира с финансирането на предимно технологични стартъпи.

Вижте повече в репортажа.