"Вагнер" напредва към центъра на Бахмут. Ще падне ли градът?

Британското министерство отбеляза, че Русия трудно ще напредне, защото Украйна е разрушила всички основни мостове над реката

11.03.2023 | 17:22 Редактор: Петя Кръстева

Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин съобщи, че руските сили се намират на 1,2 км от административния център на град Бахмут, предаде ТАСС.

"Ето там около 5-етажките, откъдето излиза дим - това е сградата на общинската администрация, административния център на града. До него има километър и двеста метра", каза Пригожин във видеозапис от позициите на руските сили в Бахмут, качен в канала в социалната мрежа Telegram  на неговата пресслужба.

Британското министерство на отбраната в ежедневната си разузнавателна сводка за бойните действия в Украйна също съобщава за напредване на руските сили в Бахмут, но с цената на тежки загуби, поради което според ведомството руските войски трудно ще успеят да задържат темпото на щурма на града, предаде Асошиейтед прес.

Според сведенията на Лондон бойците на "Вагнер" са превзели по-голямата част от Източен Бахмут, а фронтовата линия минава по реката, която тече през центъра града.

Британското министерство отбелязва, че за силите на частната военна компания ще бъде трудно да напреднат още, тъй като Украйна е разрушила всички основни мостове над реката, а не на последно място и поради украинския снайперистки огън от укрепени сгради на западния бряг на реката.

Украинските сили, от своя страна, както и техните пътища за снабдяване остават силно уязвими "заради непрестанните руски опити за обхождане на защитниците на града от север и юг", се казва в сводката. Допълва се, че целта на тази маневра на руските сили е да хванат украинските "в клещи".

Руски военни блогъри и прокремълски профили в Telegram съобщиха, че руските сили са проникнали на територията на металообработващ завод в Северозападен Бахмут.

Вашингтонският мозъчен Институт за изследване на войната снощи разпространи геолокационни кадри, според които руските сили са на 800 метра от предприятието, което се казва АЗОМ и представлява силно застроен и укрепен комплекс, пише БТА.

Според Института очевидното насочване на вниманието на Москва към превземането на завода, а не към "обкръжаването на Западен Бахмут" чрез опит да се превземат околните села, вероятно ще доведе до нова вълна руски жертви.

Снимка: БГНЕС


2
19 rate up comment rate down comment 4
Бахмут
преди 1 година
..отдавна е паднал. Това което се случва в момента е глупава агония с цената на големи жертви с идеята да се съберат повече финансови помощи и оръжия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 20
Ясно е
преди 1 година
Че Путин е най големия враг на руснаците. Сигнализирай за неуместен коментар