8 конфискувани коли от пияни латвийски шофьори пътуват към Украйна

Автомобилите ще бъдат предоставени на военните и болниците във воюващата с руснаците страна

10.03.2023 | 18:39 Редактор: Михаела Димитрова
8 конфискувани коли от пияни латвийски шофьори пътуват към Украйна

Първият автовоз с 8 конфискувани коли от пияни латвийски шофьори пътува към Украйна, като сред автомобилите има от марки на възраст над 12 години. Тези коли ще бъдат предоставени за използване от военните и болниците във воюващата с руснаците Украйна, съобщава Би Би Си.

Латвия е сред европейските държави, в която проблемът с употребата на алкохол от водачи е много голям, като се има предвид и населението от около 1,9 милиона души. Според данни от полицията през миналата година са заловени над 4300 водачи с алкохол над допустимото.

Според информация на Европейската комисия, също от миналата година, 25% от всички смъртни случаи на пътя в ЕС са свързани с алкохол. Смята се, че в световен мащаб от приблизително 1,25 милиона починали на пътя годишно, 273 000 са с участието на поне един пиян шофьор.

Наскоро стана ясно, че Европейският парламент подготвя пълна забрана на допустимото съдържание на алкохол в кръвта на водачите по време на шофиране. 

В Латвия беше приет закон през 2022 г., който позволява на полицията да конфискува превозни средства, чиито водачи са заловени с 1,5 милиграма алкохол на 100 млл кръв

Повече прочетете в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay