Казусът "Партигейт" стои като тъмна сянка над Борис Джонсън

Проучване на парламентарната комисия показва, че Джонсън е излъгал няколко пъти

04.03.2023 | 12:33 Редактор: Михаела Димитрова
Казусът

Според проучване на парламентарна комисия бившият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън е излъгал няколко пъти Камарата на общините на британския парламент по време на аферата "Партигейт".

Счита се, че е знаел, че празненствата по време на блокиранията в седалището на правителството му и на други ведомства са нарушавали действащите правила за ограничаване на коронавируса, се посочва в предварителния доклад, публикуван в петък. Доказателствата категорично сочат, че нарушенията на указанията са били "очевидни" за Джонсън, се казва в него.

Консерваторът, от друга страна, заяви, че докладът го оправдава и показва, че не е излъгал умишлено парламента. Ако обаче подозренията се потвърдят, противно на наратива на Джонсън, той можеше да бъде отстранен от длъжност за десет дни и в крайна сметка да бъде изправен пред загуба на мандата си, ако избирателите му оттеглят доверието си в него. Бившият правителствен ръководител трябва да даде показания пред комисията през седмицата на 20 март, но все още няма точна дата. Публикацията от петък трябва да запознае Джонсън и адвокатите му с хода на разследването.

Повече прочетете в Investor.bg

Снимка: БГНЕС