Успява ли Русия да преодолее ембаргото за горивата?

Европа намира алтернативни горива от Близкия изток, Турция, САЩ

02.03.2023 | 10:16 Редактор: Тодор Петров
Успява ли Русия да преодолее ембаргото за горивата?

Европейският съюз забрани вноса на руски рафинирани петролни продукти на 5 февруари и данните на S&P Global показват спад на износа с 21% спрямо януари до 2,1 млн. барела на ден. Това е с 24% по-ниско спрямо средните нива на износа преди войната, допълва изданието.

Според данните през изминалия месец Русия не успя да замести европейския пазар - пазарите в Африка, на които се надяваше Москва, не са купили горива. Известни количества руски горива са попаднали в Европа чрез претоварване на танкери край Гибралтар, Гърция, Малта и Сеута. Но количествата не са големи, коментират анализаторите.

Европа намира алтернативни горива от Близкия изток, Турция, САЩ и други дестинации. При част от тези доставки обаче се повдига въпросът дали реално европейските държави не купуват отново руски енергийни суровини.

Данни на Ройтерс показват, че през февруари турската рафинерия STAR, която е собственост на азербайджанската Socar, отново започва да купува руски петрол. Турция е един от основните купувачи на руски петрол в последните месеци, но вносът не е равномерен - пикът беше през август-октомври, а след това няколко месеца доставките намаляваха.

Сега Турция отново увеличава покупките и заедно с Китай и Индия са основните пазари на Русия. Индия пък е купила рекордните 51 млн. барела руски петрол през февруари. През януари вносът също беше рекорден - 44 млн. барела.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС