Под риск ли е промишленото производство в САЩ? За четвърти пореден месец се е свило

Икономисти прогнозираха повишаване на активността

01.03.2023 | 19:33 Редактор: Вяра Димова
Под риск ли е промишленото производство в САЩ? За четвърти пореден месец се е свило

Промишленото производството в САЩ се е свило за четвърти пореден месец, въпреки че се забелязват признаци за стабилизиране на промишлената активност, като индикатора, отчитащ новите поръчки се оттласна от достигнатото 30-месечно дъно. Това показват данните от най-новото проучване на Института за управление на доставките (ISM), предаде Ройтерс.

Индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) на института леко се е подобрил през февруари в сравнение с предходния месец, като е достигнал 47,7 пункта от 47,4 пункта. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха показателят да се покачи до 48 пункта. Стойностите над 50 пункта показват разширяване на производствената активност.

Същевременно през февруари подиндексът, отчитащ очакванията за нови поръчки, е нараснал до 47 пункта от 42,5 пункта през януари, което представляваше минимум от май 2020 г. Подобрение се регистрира и при броя на натрупаните поръчки, въпреки че забавянията при незавършените поръчки остават малки.

Инфлацията може да остане висока за известно време, като мярката на проучването на ISM за цените, плащани от производителите, се възстанови до 51,3 през февруари от 44,5 през януари.

Индексът на цените на производител на Института за управление на доставките се е покачил до 51,3 пункта през февруари от 44,5 пункта през януари, съобщи БТА.

Изследване на "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global) показа, че производствената активност в Еврозоната е продължила да се свива през февруари, въпреки че промишленото производство прекъсна осеммесечна поредица на месечни спадове на фона на облекчаването на веригите за доставки и подобрената наличност на суровини.

Снимка: Bloomberg.com