Обвиниха турския Червен полумесец, че не дарява, а продава палатки на хора без подслон

Организацията е продала 2050 броя на "Ахбап", твърди в. "Джумхуриет"

27.02.2023 | 10:25 Редактор: Вяра Димова
Обвиниха турския Червен полумесец, че не дарява, а продава палатки на хора без подслон

Представители на опозицията в Турция и опозиционни медии критикуваха турския Червен полумесец, че вместо да дарява, продава палатки на останалите без подслон хора след разрушителните земетресения в страната на 6 февруари, съобщава АФП.

Според в. "Джумхуриет" турският Червен полумесец е продал 2050 палатки на местната благотворителна организация "Ахбап" за 46 милиона турски лири (2,4 милиона долара). Земетресенията, които разтърсиха Турция на 6 февруари, отнеха живота на повече от 44 000 души в страната и на хиляди други в съседна Сирия.

"Това е скандално", каза журналистът Мурат Агърел от "Джумхуриет", който е автор на статията за продажбата на палатките. "Най-голямата хуманитарна организация в Турция – Червеният полумесец, продава палатки, вместо да ги дарява безвъзмездно на хората в нужда", посочи журналистът, цитиран от БТА.

Ръководителят на турския Червен полумесец Керем Кънък потвърди в Twitter, че палатки са били осигурени "срещу цена" на организацията "Ахбап" от "Къзълай Кадир" – подразделение на Червения полумесец, което отговаря за производството на палатки.

Но няколко представители на опозицията призоваха за оставка на председателя на Червения полумесец, посочва АФП. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини критиците на Червения полумесец в "непочтеност и подлост".

В отговор Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна партия – Народнорепубликанската, обвини Ердоган в "обида на жертвите на земетресенията".

Снимка: БГНЕС