САЩ обявиха още санкции срещу Русия и ново въоръжение за Украйна

Помощта не включва изтребители F-16, които Украйна поиска

24.02.2023 | 13:23 Редактор: Михаела Димитрова
САЩ обявиха още санкции срещу Русия и ново въоръжение за Украйна

Съединените щати отбелязаха първата годишнина от руската инвазия в Украйна, като обявиха нови санкции срещу Русия и нейните съюзници. Те са свързани с нов контрол върху износа и мита, насочени към подкопаване на способността на Москва да води война, съобщава Ройтерс.

Вашингтон също така каза, че ще предостави въоръжение на Украйна за още 2 млрд. долара, докато Киев се подготвя за пролетна офанзива. Помощта обаче не включва изтребители F-16, които Украйна поиска.

Съединените щати се присъединиха към съюзниците от Г-7 с планове за налагане на санкции, които ще бъдат насочени срещу 200 физически лица и организации и дузина руски финансови институции.

Санкциите са насочени срещу цели в Русия и "актьори от трети страни" в Европа, Азия и Близкия изток, които подкрепят военните усилия на Русия, се казва в бюлетин на Белия дом, цитиран от БНР.

"Ние ще санкционираме допълнителни участници, свързани с руската отбранителна и технологична индустрия, включително тези, които са отговорни за попълването на руски запаси от санкционирани артикули или позволяват избягването на руските санкции“, се казва в изявлението.

Снимка: БГНЕС