Белият дом: Байдън и Б9 ще подкрепят непоколебимо Украйна, колкото е нобходимо

Лидерите са обсъдили засилената отбранителна позиция на източния фланг на НАТО.

22.02.2023 | 21:43 Редактор: Ирена Бакърджиева
Белият дом: Байдън и Б9 ще подкрепят непоколебимо Украйна, колкото е нобходимо

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на източноевропейските съюзници от НАТО от Букурещката деветка (Б9) "потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна и подчертаха общия си ангажимент да подкрепят украинския народ толкова дълго, колкото е необходимо", се казва в съобщение на Белия дом по повод срещата във Варшава днес следобед.

В изявлението се казва, че лидерите са "обсъдили засилената отбранителна позиция на източния фланг на НАТО".

През изминалата година НАТО удвои присъствието си там - от четири на осем многонационални бойни групи. В момента само в Полша има 10 000 американски войници и САЩ обявиха създаването на постоянна база там, но поляците и други източноевропейски лидери биха искали да видят стъпки към по-нататъшно изграждане на източната отбрана, за да се осигури сила, която да може да отблъсне руска атака, а не просто да действа като предпазна ограда, съобщи "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Според Белия дом въпросът за по-нататъшното укрепване вероятно ще бъде обсъдено на срещата на върха на НАТО в Литва през юли, когато лидерите "очакват по-нататъшно засилване на единството на алианса и колективната отбрана".

Снимка: БГНЕС