Срещу $15 000 бременни рускини получават шофьор и детегледачка при раждане в Аржентина

Това е бизнес за милиони долари, каза директорът на Имиграционната служба Флоренсия Кариняно

22.02.2023 | 16:09 Редактор: Вяра Димова
Срещу $15 000 бременни рускини получават шофьор и детегледачка при раждане в Аржентина

Срещу 3500 щатски долара се получава стандартен пакет услуги при раждане, 7500 долара струва вариант, обещаващ денонощни грижи, а луксозната опция е за 15 000 долара – тя включва личен шофьор, детегледачка и курс по испански език. Срещу тези тарифи бременни рускини се сдобиват с паспорт от Аржентина. Във времена, в които огромна част от света е затворила вратите си за граждани на Русия, ценният документ може да им осигури безвизовото пътуване до над 170 държави.

Офертата към рускините е на сайта "ArgentinaFamily". Зад начинанието стои 26-годишната рускиня Елена Куклина, живееща в Буенос Айрес. Предприемчивата жена, която сега има големи неприятности с аржентинското правосъдие, е издирвана от полицията от декември насам.

Само преди седмица следователите претърсили апартамента, който тя е наела срещу 3000 долара месечно, и са иззели от него 66 920 долара в брой, лаптопи и мобилни телефони. За Куклина се твърди, че е получавала публични средства чрез измама, а основните обвинения са, че е подправила документите на повече от 70 бременни рускини, за да влязат в Аржентина.

"Това е бизнес за милиони долари", каза Флоренсия Кариняно, директор на Имиграционната служба на Аржентина. Миналата година в страната са пристигнали около 10 500 бременни рускини. Очакванията са броят им тази година да се увеличи двойно, пише DW.

"Всички, които искат да останат в нашата страна, са добре дошли. Проблемът е, че много рускини не остават тук, а просто си вземат паспорт и заминават в други държави. Така открихме трима руски шпиони в Словения с аржентински паспорт. Това ни притеснява", казва Кариняно.

В епохата на агресивната война на Путин срещу Украйна, аржентинският паспорт е като джакпот за много руснаци. Децата, родени в Аржентина, автоматично получават гражданството на страната. След това майката и бащата също могат сравнително лесно да получат "Pasaporte", който осигурява безвизов вход за 171 държави по света.

В милионния Буенос Айрес има поне 8 медицински центъра, които са се специализирали в приемането на гостенките от Русия. Един от тях е държавната и безплатна болница "Фернандес", където през последните 3 месеца броят на новоприетите раждащи пациентки е нараснал с 50 процента. 

Снимка: БГНЕС