НАСА отмени изстрелването на ракетата "Фалкон 9" на SpaceX

Тя трябваше да изведе в орбита капсула с четиричленен екипаж към Международната космическа станция

22.02.2023 | 11:40 Редактор: Михаела Димитрова
НАСА отмени изстрелването на ракетата

НАСА обяви, че изстрелването на ракета "Фалкон 9" на компанията SpaceX, което бе планирано за неделя, се отлага с 24 часа. Тя трябваше да изведе в орбита капсула с четиричленен екипаж към Международната космическа станция, съобщава АФП.

Планува се астронавтите да прекарат шест месеца в орбита на борда на МКС. Те пристигнаха във Флорида във вторник за последна подготовка преди мисията.

Стив Стич, ръководител на програмата за пилотирани търговски полети на НАСА, каза пред журналисти, че предстои да бъдат решени още няколко технически задачи по ракетата "Фалкон 9" и по капсулата "Дракон" преди изстрелването.

От НАСА уточниха, че очакват екипажът на мисията на SpaceX да прекара на борда на МКС пет дни заедно с четиричленния екипаж на предишната мисия на SpaceX, преди завръщането му на Земята. Астронавтите от мисията са в орбита от октомври миналата година.

Междувременно във вторник руската космическа агенция съобщи, че завръщането от МКС на американския астронавт Франк Рубио и на космонавтите Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин с руски кораб "Союз", няма да се състои преди септември, предаде БТА. Тримата трябваше да се завърнат на Земята през декември миналата година, но отпътуването им бе отложено заради теч от охладителната система на "Союз МС-22".

Снимка: Pixabay