fallback

Украинци убиват с импровизирани дронове - бирени кенчета стават смъртоносно оръжие?

Дори кутиите от датската бира Tuborg се използват като "строителни материали"

20.02.2023 | 16:05 Автор: Ирена Бакърджиева

Виждайки бирени кутии на позициите на украинските войници, кореспондентът на датската TV2 първо само се усмихна. Но бързо разбра, че пред него има смъртоносно оръжие. Консервите са пълни с шрапнели и са предназначени да убиват хора. Журналистът оцени високо "изобретателността" на украинците, пише датската ТV2.

Кореспондентът на TV2 Расмус Тантолд и фотографът Саймън Борг се убедиха в това сами, когато посетиха позициите на украинските войници и посетиха казармите близо до фронтовата линия край Донецк. Тук се правят импровизирани дронове с импровизирани средства, които понякога се наричат ​​самоубийци или камикадзе. Дори кутиите от датската бира Tuborg се използват като "строителни материали".

"Пускаме ги срещу руските войници. Шрапнели се разпръскват и удрят възможно най-много хора", обяснява украинският войник Руслан.

Работи по следния начин: Войници пълнят кутия бира Tuborg с малки железни топчета и прикрепят към нея експлозиви, след което изстрелват получения снаряд с дрон. Обхватът на такъв дрон е около шест километра. На практика това означава, че украинските военни могат да взривят своите самоделни бомби директно над руските позиции.

Расмус Тантолд казва, че не е имал представа, че бирени кутии могат да бъдат превърнати в такива оръжия, докато внезапно не ги е видял на маса в украинска казарма.

"Първоначално просто се усмихнах и си помислих: "Е, това са още глупости". Но бързо ми стана ясно, че това изобщо не е смешно: това е смъртоносно нещо", казва той. "Консервите са пълни с шрапнели и са предназначени да убиват хора – хора, които може би изобщо не са искали да се бият. Които оставиха майки, сестри, братя", допълва той.

Кореспондентът обаче подчертава, че това е естеството на конфликта и украинците нямат друг избор, освен да бъдат креативни, защото няма достатъчно боеприпаси, пише "Фокус".

"Трябва да са все по-умни, защото руснаците числено ги превъзхождат, както в жива сила, така и в артилерия", казва той.

Руснаците също използват дронове камикадзе. Но според Расмус Тантолд те са произведени в Иран и по отношение на смъртоносна сила значително превъзхождат домашните украински.

Снимка: Bloomberg.com

fallback
Още от Свят
fallback