fallback

Захарова: Американските войнолюбци подстрекават Киев към ескалация на войната

Някои представители на американските власти "мечтаят като луди" Русия да бъде победена, добави Захарова

17.02.2023 | 15:13 Автор: Ирена Бакърджиева

Русия обвини днес Съединените щати, че подстрекават Украйна да ескалира конфликта, предаде Ройтерс.

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза това, след като заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви по-рано тази седмица, че като минимум Крим трябва да бъде демилитаризиран, дори да остане под контрола на Москва. Третият човек в йерархията на Държавния департамент също така изрази подкрепа за украински атаки по военни цели на полуострова, който Русия отне от Украйна през 2014 г.

"Сега американските войнолюбци отидоха още по-далеч: те подстрекават режима в Киев към по-нататъшна ескалация на войната", каза пред репортери Захарова, когато бе помолена за коментар на думите на Нюланд. Тя посочи, че Съединените щати доставят на Украйна "оръжия в огромни количества (и) разузнавателна информация" и "участват пряко в планирането на военните операции".

Някои представители на американските власти "мечтаят като луди" Русия да бъде победена, добави Захарова, цитирана от БТА.

Анексираният Крим, където е базиран Черноморският флот на Русия, е смятан както от западни, така и от руски дипломати за потенциално най-горещата точка във войната в Украйна, отбелязва Ройтерс. По-рано Кремъл предупреди, че цяла Русия, включително украинските територии, които тя смята за свои, са защитени от нейния "ядрен чадър".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback