Подлагат 80-годишния Байдън на медицински преглед - годен ли е за втори мандат?

Последният официален доклад за здравето му е от 19 ноември 2021 г.

16.02.2023 | 08:35 Редактор: Елеонора Танева
Подлагат 80-годишния Байдън на медицински преглед - годен ли е за втори мандат?

Джо Байдън ще премине рутинен медицински преглед днес, предаде АФП. Белият дом обеща да публикува доклада на лекаря на 80-годишния президент, както направи и по време на предишния му преглед през 2021 г. Това е важна стъпка за най-възрастния президент на САЩ преди очакваната му борба за преизбиране през 2024 г.

Въпреки слабите рейтинги в социологическите проучвания, Байдън от известно време намеква, че възнамерява да се кандидатира отново. Така потенциално се очертава реванш на битката през 2020 г. с предшественика му Доналд Тръмп, който вече обяви кандидатурата си.

Последният преглед на Байдън е бил на 19 ноември 2021 г., когато му е направен пълен преглед, включително колоноскопия под обща анестезия. Тогава той прехвърли правомощията си за час и 25 минути на вицепрезидента Камала Харис. Тогава тя се превърна в първата жена в историята на САЩ, притежаваща президентския прерогатив, припомня БГНЕС. Лекарят на Байдън, Кевин О'Конър, тогава обрисува картина на здрав мъж, годен да изпълнява президентските си задължения.

Той обаче посочи и сравнително дребни признаци на старост и отбеляза по-твърдата походка на Байдън и я отдаде на леко нервно заболяване, засягащо стъпалата; както и на честата кашлица, причинена от гастроезофагеален рефлукс.

Байдън не пуши, не пие, спортува и не е имал сериозни здравословни проблеми след претърпяната мозъчна операция през 1988 г.

Снимка: БГНЕС