Невъзможното се оказа факт - вадят живи хора след 200 часа под развалините

Чудесата се случват - шанс за живот получиха още две жени

15.02.2023 | 13:54 Редактор: Вяра Димова

След опустошителните земетресения в Турция и Сирия жертвите са вече 40 000. Но чудесата продължават да се случват. На десетия ден след трагедията - спасиха две жени - едната след 222 часа под руините, другата - след 212. 

Надпревара с времето – тази битка водят спасителните екипи вече десет дни след разрушителното земетресение. 42-годишната Мелике Имамоглу беше спасена след 222 часа прекарани под развалините. Екипите са се насочили към мястото на рухнала сграда след звук за помощ. Жената е откарана в болница. А след добрата новина екипите си направиха снимка за спомен. 

За семействата спасителните операция са едно непрестанно чакане, за да разберат дали близките им са живи или не. Хората чакат с дни върху купчините бетонни плочи с надежда да получат добра новина. За съжаление обаче понякога надеждите се изпаряват. Още едно тяло на поредната жертва е извадено от развалините. 

"Надеждата да се открият оцелели е много по-голяма след 72 часа например, сега е минала повече от една седмица, шансовете са малки, но трябва да се таи надежда, че могат да се намерят още живи хора", разказа един от спасителите.

Развалините са навсякъде, а хората са все по-тъжни. "Страшно е. Това е трагедия. Не мога да го опиша. Много членове на семейството ми са загинали. Сякаш вече и аз съм мъртъв, болката е голяма", сподели местен жител.

В Адъяман споменът за опустошителния трус ще остане дълго. На централния площад големият часовник е спрял на 4 часа и 17 минути, часът на първия трус на 6 февруари. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС