Великобритания солидарна на Украйна - ще отбележи с минута мълчание годишнината от войната

"Неоправданото нападение на Русия донесе унищожение на континента", коментира Сунак

14.02.2023 | 21:25 Редактор: Ирена Бакърджиева
Великобритания солидарна на Украйна - ще отбележи с минута мълчание годишнината от войната

Великобритания каза днес, че в знак на солидарност ще отбележи с минута мълчание първата годишнина от руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Правителството съобщи, че премиерът Риши Сунак ще поведе едноминутното мълчание на 24 февруари в 11 часа по Гринуич и по този начин призовава хора и организации от цяла Великобритания да направят същото. Датата отбелязва началото на така наречената от Русия "специална военна операция" в Украйна - конфликт, който все още продължава, и досега отне живота на десетки хиляди хора и накара милиони да напуснат Украйна.

"С наближаването на годишнината от варварската и осъдителна инвазия на Русия в Украйна ние отдаваме почит на смелостта и устойчивостта на украинския народ. Неоправданото нападение на Русия донесе война и унищожение на континента ни и принуди милиони да напуснат домовете си и унищожи семейства в Украйна и Русия", каза Сунак в изявление.

Минутата мълчание ще се отбележи две седмици след изненадващото посещение на Зеленски в Лондон, на което той направи обръщение към парламента и призова Великобритания и останалите съюзници да изпратят на Украйна бойни самолети, за да помогнат на украинската армия да се пребори с руските сили, предаде БТА.

Обединеното кралство е един от най-близките съюзници на Украйна от началото на конфликта, оказвайки помощ на стойност 2,8 милиарда долара през 2022 г. и обеща, че тази година ще достигне или ще надвиши тази сума. Освен това повече от 100 000 украински граждани откриха убежище във Великобритания, а 10 000 украински войници бяха обучени в страната.

Снимка: БГНЕС