Ожесточени сражения след адските земетресения: Турция напада кюрдски области в Сирия

От двете страни на сирийско-турската граница прелитат бомби и ракети

11.02.2023 | 21:18 Редактор: Тодор Петров
Ожесточени сражения след адските земетресения: Турция напада кюрдски области в Сирия

Докато пострадалите от земетресението в Сирия отчаяно търсят помощ, турските сили за сигурност нападат кюрдски милиции и водят ожесточени сражения. От двете страни на сирийско-турската граница прелитат бомби и ракети, информира ZDF.

Сили на сирийскокюрдските народни отряди за отбрана (YPG) били нападнали малко след земетресението в понеделник турски позиции в граничната област. Като отмъщение за това, според съобщението на турското министерство на отбраната, впоследствие били атакувани от въздуха части на YPG в долината Рифаат.

Независимо от наличието на противополoжни твърдения, Асад до момента явно не допуска хуманитарни доставки до контролирания от бунтовниците Идлиб, а и помощта за кюрдския автономен регион пристига твърде бавно, пише DW.

Междувременно Кюрдската работническа партия ПКК обяви примирие, но постави като условие за това и Турция да прекрати нападенията си. Това съобщи близката до ПКК агенция "Фират".

Осигуряването на помощи за Сирия, където продължава да бушува гражданска война, си остава трудно – заради разрушената инфраструктура и зимните студове. Част от областите, пострадали от земетресението, са под контрола на Асад, други са във властта на враждебно настроени към правителството ислямистки милиции.

От ООН призовават към незабавно слагане на оръжието в Сирия, за да се улесни оказването на помощ за жертвите от ужасяващото земетресение. По данни на Агенцията за бежанците на ООН към 5,3 милиона души са останали без покрив след природната катастрофа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 4
Баклава бей
преди 1 година
Вчера един сириец се изказа по БНТ1 ,на Сирия никой не помагал и заплашва ,че това нямало да го простят .Как да им помагаш като сами не допускат помощ и се трепят ,и никой няма задължения да рискува животи на свой поданци заради враждуващи по между си банди . А пък и не искам да помагам на не благодарници Сигнализирай за неуместен коментар