Ще доведе ли затягането на петролните пазари до нов инфлационен натиск?

Свитото предлагане и по-силното търсене подкрепят петролния пазар

11.02.2023 | 11:07 Редактор: Вяра Димова
Ще доведе ли затягането на петролните пазари до нов инфлационен натиск?

От съкращенията на руските доставки до възстановяването на китайското търсене, затягането на петролните пазари подклажда петролните бикове - и заплашва да подклажда инфлацията.

Кремъл обяви в петък, че ще намали производството с 5%, тъй като санкциите заради войната в Украйна възпират клиентите, усложнявайки една седмица на смущения по целия свят, докато неговите партньори в алианса не показват желание да запълнят празнината.

В същото време потреблението на гориво в Китай се покачва, тъй като най-големият вносител на петрол в света излиза от блокирането заради Ковид, стимулирайки държавния гигант Unipec да закупи милиони барели от Близкия изток и изпращайки нагоре референтните стойности на регионалните цени.

"Понижението в Русия действа много възходящо, повторното отваряне на Китай действа много възходящо, балансите ще се затегнат през втората половина и ще имаме много ниски запаси", каза Гари Рос, ветеран петролен консултант, превърнал се в мениджър на хедж фондове в Black Gold Investors LLC. 

По-свитото предлагане и по-силното търсене подкрепят петролния пазар, който имаше нестабилно начало на годината, тъй като нарастващите запаси оставиха анализаторите на "Уолстрийт" рязко разделени по въпроса дали цените - търгуващи се близо до 86 долара за барел - скоро ще се върнат към трицифрени нива.

Но това положение също така рискува да раздуха инфлацията, усложнявайки работата на Федералния резерв и други централни банки, докато те се стремят да стимулират растежа, като същевременно ограничават кризата с разходите за живот, която засяга милиони по света.

Инфлацията в САЩ достигна 8% миналата година и икономистите очакват все още високи нива до края на това тримесечие. В Европейския съюз тя нарасна до 8,9% през 2022 г., значително подсилена от енергийната криза, последвала войната на Русия в Украйна.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com