"Позорно", "скандално": Карикатура на "Шарли ебдо" за земетресението взриви мрежите

Дори няма нужда да се изпращат танкове, пише като коментар към илюстрацията

07.02.2023 | 22:00 Редактор: Елеонора Танева

Карикатура на френското сатирично издание "Шарли ебдо" по повод смъртоносното земетресение в Турция предизвика вълна от негативни реакции. 

"Позорно", "скандално", "противно" - такива са повечето коментари в социалните мрежи на днешната карикатура на "Шарли ебдо", публикувана в Twitter.

На нея се виждат разрушени сгради, планина от отломки и преобърната кола, а под заглавието "Земетресение в Турция" четем "Дори няма нужда да се изпращат танкове". Авторът явно прави връзка с войната в Украйна и избраната от Турция роля на посредник в конфликта.

"Голямо безочие трябва за това, когато затрупани бебета още чакат спасителите" - пише турският журналист Юзнюр Кюсюкер Сирене, специализирал във Франция.

Карикатурата, видяна от повече от 1 милион души, има и защитници, които я намират за "жестока, но точна" и настояват, че свободата на словото няма граници.

Скандалното издание, което стана жертва на терористично нападение заради карикатури на пророка Мохамед, неведнъж е публикувало хапливи рисунки и по повод природни бедствия, и си е навличало съдебни дела.