Над 5000 са жертвите на земетресенията, хиляди са безследно изчезнали

65 държави вече изпратиха доброволци и техника в Турция и Сирия

07.02.2023 | 13:35 Редактор: Михаела Димитрова

Повече от 5000 вече са жертвите на серията земетресения в Турция и Сирия. Ранените са над 20 000. Има опасения, че крайният брой на жертвите може да бъде много по-голям.

Само в Турция разрушените сгради са над 11 000, а хиляди хора са безследно изчезнали. Сред тях е и българин с двойно гражданство. Негови близки отпътуваха към мястото на трагедията, за да помогнат с издирването. "Надеждите са той да е сред хилядите, настанени в болници, чиято самоличност не е известна все още", заявиха от външното ни министерство. Според ООН случилото ще засегне 23 милиона души от двете страни на границата. 

Хиляди вероятно остават затрупани под отломките, но и хиляди бяха извадени. В някои от засегнатите градове спасителите не могат да стигнат. 

По думи на турския министър на здравеопазването Фахретин Коджа метеорологичните условия и мащабът на бедствието затрудняват екипите да достигнат до регионите. "Нашите хеликоптери не можаха да излетят днес поради метеорологичните условия", допълва той.

Части от Южна Турция и Северна Сирия бяха засегнати от силни снежни бури през последните дни, с прогнози за нови температури под нулата. Хиляди изкараха нощта в автомобилите си - някои, защото нямат вече къщи, а други от страх да не се повтори земетресението. 

Трусовете в страната продължават, макар магнитудът им да е по-малък. Няма организирани палаткови лагери, а хората обвиняват държавата. Властите обаче казват, че 24 000 спасители се борят неуморно с последиците от земетресенията. 

А в Сирия, която след 12-годишната гражданска война посреща последиците от земетресението, беше спасено 18-месечно бебе. Майката на момиченцето  и неговите братче и сестриче не са оцелели.

На този фон помощ за Турция и Сирия пристига от цял свят. Вече 65 държави изпратиха доброволци и техника. Самолети с помощ от Ирак и Иран, включително храна, лекарства и одеяла, пристигнаха в Дамаск. Европейският съюз задейства своя механизъм за реагиране при кризи, докато Съединените щати заявиха, че ще изпратят две групи за търсене и спасяване в Турция. Междувременно и руската армия помага в Сирия. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС