Шолц: Зеленски няма да използва новите оръжия, за да атакува руски територии

Нищо не оправдава войната на Русия срещу Украйна, подчерта германският канцлер

05.02.2023 | 12:07 Редактор: Елеонора Танева
Шолц: Зеленски няма да използва новите оръжия, за да атакува руски територии

Има консенсус с президента на Украйна Володимир Зеленски оръжията, предоставени на тази страна от Запада, да не се използват за атаки по руската територия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за седмичника "Билд ам зонтаг".

Съюзниците на Украйна обещаха на тази страна тежки танкове и ракети с по-голям обсег. Ракетите GLSDB, обещани от САЩ на Украйна, биха удвоили ударната сила на украинските военни. Те са с малък диаметър и са с наземно изстрелване, при което могат да достигнат цел, отстояща на 150 километра и следователно да застрашат руските позиции зад фронтовите линии.

Германия и още западни страни пък обещаха танкове "Леопард 2" и Киев каза, че очаква между 120 и 140 такива танка от различни държави. Германия ще достави 14 такива танка. А по този повод руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че "германските танкове отново заплашват Русия".

"Тези думи се вписват в една серия от странни сравнения, които той (Путин) използва, за да оправдае атаката си срещу Украйна. Нищо не оправдава тази война", коментира Шолц в интервюто за германското издание, цитиран от БТА.

"С нашите съюзници ние предоставяме бойни танкове на Украйна, за да може тя да се защитава. Ние грижливо преценихме всяка доставка на оръжия, в тясна координация с нашите съюзници, като се започне от САЩ. Този общ подход позволява да се избегне една ескалация на войната", увери германският канцлер.

Снимка: БГНЕС