Зеленски: Само заедно с ЕС можем да защитим живота си

Брюксел планира нови санкции срещу Русия

03.02.2023 | 13:56 Редактор: Петя Кръстева

Почти всички висши представители на Брюксел пристигнаха в Киев за срещата на върха Украйна - ЕС.

Преди нея сирените за въздушна тревога озвучиха цялата страна. На фона на предупрежденията президентът Володимир Зеленски подчерта, че Украйна заслужава да започне преговори за членство в ЕС още тази година. 

"По-нататъшната интеграция ще вдъхне енергия и мотивация на народа ни да се бори, въпреки трудностите и заплахите. Само заедно и силни, Украйна и ЕС можем да защитим живота такъв, какъвто ние го ценим", категоричен бе президентът Зеленски. 

Пътят към пълноправното членство обаче остава дълъг, въпреки оптимизма на Киев. Европейският парламент прие резолюция, в която се посочва, че Съюзът трябва да започне подготовка за преговорите, но процесът трябва да се основава на заслуги и изпълнение на реформи. 

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Брюксел планира нови санкции срещу Русия. Тя обяви още, че в Хага ще бъде създаден международен център за разследване на военни престъпления, извършени в Украйна.

Западните съюзници пък настояват Международният валутен фонд да завърши по-бързо изготвянето на програма за заеми за Украйна, които може да достигнат между 14 и 16 милиарда долара.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.