Спират продажбата на книга на критик на Путин, името му изчезва от афиши за театър

Драматургът Борис Акунин напусна Русия и живее в Лондон от няколко години

02.02.2023 | 16:33 Редактор: Вяра Димова
Спират продажбата на книга на критик на Путин, името му изчезва от афиши за театър

Известният писател и драматург Борис Акунин сподели в Telegram канала си, че прокуратурата притиска театрите да свалят името му от афишите със спектаклите.

Той разбрал за това след телефонен разговор с един от театрите, в които се играе постановка по негова книга, при който са го попитали дали е съгласен с това.

"Прокуратурата препоръчва настоятелно името на автора да бъде премахнато, в противен случай ще има неприятности. Какво да правим? – ме попитаха от нещастния театър. – Да махнем името или да свалим спектакъла?”

"Отговорих им, разбира се, да заличат името", каза той и допълни, че за спектаклите по негови произведения не получава пари. Борис Акунин критикува действията на правителството още от 2000 г., а след началото на инвазията в Украйна се обяви публично против, пише БГНЕС.

През юли 2022 г. списание "Млада гвардия" изтегли от продажба книга на Акунин, а през есента името на писателя изчезна от афишите на Руския академичен младежки театър, където се играят четири спектакъла по негови произведения. Художествените ръководители на театрите обясниха това с действията на властите.

Борис Акунин напусна Русия и от няколко години живее в Лондон. 

Снимка: БГНЕС