Киев: Русия съсредоточава сили в Източна Украйна, готви нова офанзива

Силите на Кремъл гонят от домовете им местните жители, живеещи в контролираните от Москва райони

01.02.2023 | 16:41 Редактор: Искра Ангелова
Киев: Русия съсредоточава сили в Източна Украйна, готви нова офанзива

Русия съсредоточава войски в Луганска област, а Киев подозира, че причината за това може да е предстояща нова руска офанзива в Източна Украйна, която е възможно да съвпадне с първата годишнина от началото на руската инвазия, съобщиха украински официални представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Силите на Кремъл гонят от домовете им местните жители, живеещи в контролираните от Русия райони близо до фронтовата линия, за да не могат да предоставят сведения на украинската артилерия за движението на руските части, заяви областният управител на Луганск Сергий Гайдай.

"Извършва се активно прехвърляне на руски войски към района. Определено готвят нещо на източния фронт за февруари", каза той, цитиран от БТА.

Военни анализатори очакват скоро да има ново настъпление на силите на Москва. Снощи американският Институт за изучаване на войната излезе с оценка, според която "най-вероятният ход на събитията в следващите месеци е предстояща руска офанзива".

Тя може да съвпадне като дата с годишнината от началото на инвазията на 24 февруари.

Украинският генерален щаб съобщи, че Русия съсредоточава сили и в съседната Донецка област, най-вече за превземането на ключовия град Бахмут.

Областният управител на Донецк Павло Кириленко публикува снимки от разрушенията след обстрел на Бахмут, на които се виждат огромни черни дупки по жилищни сгради в сграда.

Той добави, че Русия "активно разполага нови военнослужещи в района".

Също днес украинският президентски съветник Михайло Подоляк обяви в Twitter, че се водят преговори за доставка на ракети с по-голям обсег и изтребители от съюзниците на Украйна.

Помолен да коментира медийните съобщения за новия пакет военна помощ на САЩ за Киев, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това е "пряк път за нагнетяване на напрежение и повишаване на равнището на ескалация".

"Това ще изисква нови усилия от наша страна, но няма да промени хода на събитията", каза той в конферентен разговор с репортери.

Западните съюзници опитват да разширят коалицията си за подкрепа на Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в Токио, че желанието му е алиансът да си сътрудничи по-тясно със страните от Индо-тихоокеанския регион и да има повече "приятели" там.