Украйна очаква членство в ЕС до 2 години

Надяваме се през 2023 г. да можем да имаме предварителни преговори, заяви Денис Шмигал

30.01.2023 | 12:15 Редактор: Елеонора Танева
Украйна очаква членство в ЕС до 2 години

Украйна очаква да се присъедини към Европейския съюз през следващите две години. Това подчерта министър-председателят на страната Денис Шмигал пред изданието Politico.  

"Имаме много амбициозен план за присъединяване към Европейския съюз през следващите две години. И затова се надяваме, че тази година, през 2023 г., вече можем да имаме предварителни преговори", цитират от редакцията думите на Шмигал.

Именно темата за членството на Украйна в Общността ще бъде една от основните на срещата на върха ЕС-Украйна, която ще се проведе на 3 февруари. Изданието отбелязва, че планът на Киев за присъединяване към Общността представлява проблем, защото "никой в ​​ЕС не го смята за реалистичен“, пише "Фокус".

Миналата година държавният глава на Франция Еманюел Макрон предупреди, че може да минат "десетилетия“, преди Украйна да се присъедини към ЕС. Лидерите на Европейския съюз, които подкрепиха предоставянето на Украйна на статут на кандидат за членство,  признават, че перспективата за реално членство в Блока е далечна и може да отнеме няколко години.

Снимка: БГНЕС