Путин към Джонсън: Не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута

Заканата е станала в телефонен разговор преди руската инвазия в Украйна

30.01.2023 | 07:20 Редактор: Елеонора Танева
Путин към Джонсън: Не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута

Руският президент Владимир Путин заплашил Борис Джонсън, че ще го атакува с ракета точно преди да нареди на руските сили да навлязат в Украйна, твърди бившият министър-председател на Обединеното кралство.

Заплахата е била отправена в телефонен разговор, непосредствено преди инвазията на 24 февруари. Това става ясно от нов документален филм на Би Би Си, който ще бъде излъчен днес.

Джонсън и други западни лидери бяха побързали да пристигнат в Киев, за да покажат подкрепата си за Украйна и да се опитат да възпрат руската атака.

"В един момент той сякаш ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута" или нещо подобно", цитира Джонсън думите на Путин.

Бившият премиер на Великобритания се превърна в един от най-яростните западни поддръжници на украинския президент Володимир Зеленски.

Но преди инвазията той казва, че се е постарал да каже на Путин, че няма близка перспектива Украйна да се присъедини към НАТО, като същевременно го е предупредил, че всяка инвазия ще означава "повече НАТО, а не по-малко НАТО" по границите на Русия, пише БГНЕС.

Документалният филм на Би Би Си представя нарастващото разделение между руския лидер и Запада във времето преди нахлуването на Русия в Украйна. В него Зеленски разказва и за осуетените си амбиции страната му да се присъедини към НАТО преди нападението на Русия.

Снимка: Bloomberg.com