Израел ще разруши дома на стрелеца от синагогата, депортират роднините му

Междувременно палестинците съобщиха за десетки нападения от страна на еврейски заселници

29.01.2023 | 22:48 Редактор: Петя Кръстева
Израел ще разруши дома на стрелеца от синагогата, депортират роднините му

Израел запечата дома на мъжа от Източен Йерусалим, който уби седем души пред синагога, като предварителна стъпка преди очакваното разрушаване на сградата.

Кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху одобри i заповед за запечатване на дома на втория палестински стрелец - 13-годишно момче, което в събота рани двама израелски мъже в Източен Йерусалим. Одобрени бяха и други наказателни мерки срещу семействата на палестинските нападатели, включително евентуално отнемане на гражданските им права и депортирането им.

По-рано днес израелската полиция запечата дома в Източен Йерусалим на 21-годишния палестински нападател, който уби седем души и рани трима пред синагога в петък вечерта по време на еврейския шабат. Нападателят беше застрелян от полицията.

"Запечатахме дома на терориста, извършил ужасното нападение в Йерусалим, и домът му ще бъде разрушен", заяви Нетаняху пред кабинета си.

"Не се стремим към ескалация на конфликта, но сме подготвени за всеки сценарий. Нашият отговор на тероризма е твърда ръка и силен, бърз и точен отговор", категоричен бе премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от БГНЕС.

Междувременно палестинците съобщиха за десетки нападения от страна на еврейски заселници в окупирания Западен бряг. Най-сериозното от тях се е случило в палестинския град Турмус Айя, където официалната информационна агенция "Уафа" цитира свидетелства на местни жители, според които заселниците са подпалили кола и къща.

Подполковник Ричард Хехт, военен говорител, нарече инцидента "позорен" и заяви, че военните го приемат "много сериозно" в хода на разследването.

Снимка: БГНЕС