fallback

Израел ще разруши дома на стрелеца от синагогата, депортират роднините му

Междувременно палестинците съобщиха за десетки нападения от страна на еврейски заселници

29.01.2023 | 22:48 Автор: Петя Кръстева

Израел запечата дома на мъжа от Източен Йерусалим, който уби седем души пред синагога, като предварителна стъпка преди очакваното разрушаване на сградата.

Кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху одобри i заповед за запечатване на дома на втория палестински стрелец - 13-годишно момче, което в събота рани двама израелски мъже в Източен Йерусалим. Одобрени бяха и други наказателни мерки срещу семействата на палестинските нападатели, включително евентуално отнемане на гражданските им права и депортирането им.

По-рано днес израелската полиция запечата дома в Източен Йерусалим на 21-годишния палестински нападател, който уби седем души и рани трима пред синагога в петък вечерта по време на еврейския шабат. Нападателят беше застрелян от полицията.

"Запечатахме дома на терориста, извършил ужасното нападение в Йерусалим, и домът му ще бъде разрушен", заяви Нетаняху пред кабинета си.

"Не се стремим към ескалация на конфликта, но сме подготвени за всеки сценарий. Нашият отговор на тероризма е твърда ръка и силен, бърз и точен отговор", категоричен бе премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от БГНЕС.

Междувременно палестинците съобщиха за десетки нападения от страна на еврейски заселници в окупирания Западен бряг. Най-сериозното от тях се е случило в палестинския град Турмус Айя, където официалната информационна агенция "Уафа" цитира свидетелства на местни жители, според които заселниците са подпалили кола и къща.

Подполковник Ричард Хехт, военен говорител, нарече инцидента "позорен" и заяви, че военните го приемат "много сериозно" в хода на разследването.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback