Украйна не спира да моли Запада, иска ракети с голям обсег, Зеленски: Не трябва да има табута

Според Киев на окупирания от Русия Кримски полуостров има над 100 артилерийски склада

29.01.2023 | 14:00 Редактор: Искра Ангелова

Украйна поиска от Запада ракети с голям обсег, за да разруши руските складове и така да попречи на Москва да продължи да унищожава украински градове. Според властите в Киев на окупирания от Русия Кримски полуостров има над 100 артилерийски склада.

Ускорени преговори са в ход между Украйна и съюзниците ѝ заради настояването на Киев да получи ракети с голям обсег. Украйна получи обещания за западни бойни танкове и търси изтребители, за да отблъсне руските сили, които бавно напредват по част от фронтовата линия.

"За да отслабим драстично ключовото оръжие на руската армия - артилерията, която те използват сега по фронтовите линии, ние се нуждаем от ракети, които ще разрушат техните складове. Затова, първо, преговорите вече се водят. И второ, преговорите напредват с ускорен ритъм", сподели съветникът на президента на Украйна - Михайло Подоляк.

Украинският президент Зеленски пък беше категоричен - Украйна иска да предотврати руските атаки срещу жилищни зони и цивилни.

"Украйна се нуждае от ракети с голям обсег, за да лиши окупатора от възможността да разполага своите ракетни установки някъде далече от фронтовата линия и да разрушава украински градове", коментира той.

Вчера отново при ракетен удар са поразени четири жилищни сгради и хотел в град Константиновка, при което има загинали и ранени. Вследствие на нестихващия обстрел президентът Зеленски призова Запада, че не трябва да има табута за оставките на оръжия за Украйна.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
ескалация
преди 1 година
Украинското нацистко ръководство скоро и ядрени оръжия ще започне да иска - все в интерес на менторите им - американците! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
асдасдасд
преди 1 година
Наркоманче внимавай с исканията да не изравнят киевчето със земята.... Сигнализирай за неуместен коментар