Изумителни почивки и милиарди в банката - как живеят семействата на приближените до Путин

Сергей Шойгу е обвиняван, че се е облагодетелствал пряко от войната в Украйна

25.01.2023 | 09:19 Редактор: Петя Кръстева
Изумителни почивки и милиарди в банката - как живеят семействата на приближените до Путин

Ксения Шойгу лежи в басейн в Дубай и споделя снимка с целия свят. Очевидно е прекарала Нова година в петзвездния Caesar Palace Hotel в Дубай. Стая с изглед към морето в момента се предлага на цена от 750 евро на вечер. Нейните около 190 хил. последователи в Instagram харесват снимката - тя има статута на инфлуенсър в Русия. Междувременно акаунтът ѝ в Instagram е видим само за съществуващите абонати, а снимката вече не е публична.

Причината е, че Ксения Шойгу е дъщеря на руския министър на отбраната Сергей Шойгу - най-важният човек на Путин в нападението срещу Украйна, който отговаря за стотици хиляди войници. Фактът, че дъщеря му тъне в лукс, докато руски войници умират в Украйна, възмущава много руснаци в социалните мрежи. Някои използват снимката от Дубай за свои цели и например публикуват до нея снимка на замръзнал руски войник, пише германският вестник Handelsblatt. 

Освен дъщеря си, Шойгу отдавна е осигурил луксозен начин на живот и на любовницата си. Според съобщения в литовските медии тя живее в ЕС с двете им деца. Сега Литва иска да отнеме разрешението ѝ за пребиваване, а дъщеря ѝ Даря ще загуби гражданството си.

Семейство Шойгу далеч не е единственото, което си навлича омразата на все повече слоеве от руското общество. Все повече медии и неправителствени организации от Русия и други страни разкриват как руският елит създава богатство за близкото си обкръжение, докато руските войници умират в Донбас.

Заместник-министърът на отбраната и директен заместник и представител на Сергей Шойгу в Кремъл Тимур Иванов също е в центъра на мащабни обвинения. Задълженията му включват управление на всички строителни проекти, свързани с армията. Твърди се, че по време на този процес Иванов не само е ръководил изграждането на нови казарми и пристанища за подводници, но и е прибрал значителни суми пари. Твърди се, че той е използвал държавни пари за собствени къщи.

Все още не е ясно за каква сума става въпрос. Разследващите от антикорупционния фонд на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални обаче доказват множество предполагаеми случаи на корупция въз основа на 8000 електронни писма на съпругата му Светлана и документи на фирми. В момента Иванов ръководи възстановяването на украинския град Мариупол, който беше разрушен и превзет от руската армия. 

Междувременно самият Сергей Шойгу е обвиняван, че се е облагодетелствал пряко от войната в Украйна. По примера на прочутите наемници на "Вагнер" Шойгу имал своя лична армия. 

Четете повече по темата на investor.bg

Снимка: БГНЕС