ЕС наложи четвърти пакет санкции на Иран за нарушаване на човешките права

В "черния списък' са включени 18 лица и 19 организации

23.01.2023 | 16:15 Редактор: Петя Кръстева
ЕС наложи четвърти пакет санкции на Иран за нарушаване на човешките права

ЕС прие четвърти пакет от санкции за "нарушаване на правата на човека в Иран". Това се казва в изявление на Съвета на ЕС, публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз.

В "черния списък' са включени 18 лица и 19 организации, включително Корпусът на гвардейците на ислямската революция и всички негови подразделения в различни ирански провинции.

Блокът вече е наложил санкции на повече от 60 ирански длъжностни лица и организации във връзка с репресиите срещу протестиращите, включително срещу "нравствената полиция" на Техеран, командирите на Корпуса на гвардейците на ислямската революция и държавните медии.

Иран предупреди блока да не предприема този ход, а представителите на ЕС се опасяват, че той може да провали зациклилите опити за съживяване на споразумението от 2015 г. за ядрената програма на Техеран, в което посредничи Брюксел.

Демонстрации обхванаха Иран след смъртта в ареста на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини на 16 септември след ареста ѝ в Техеран за предполагаемо неспазване на строгите правила за облекло на ислямската република. По данни на Организацията на обединените нации в Иран са арестувани най-малко 14 000 души по време на вълната от протести. Властите в страната са екзекутирали четирима души за ролята им в размириците и са наложили смъртно наказание на общо 18 души, което предизвика широко международно възмущение.

Министрите на външните работи на Франция и Белгия призоваха блока да се заеме с въпроса за задържането на граждани на ЕС от Иран, което се разглежда като "вземане на заложници" от правозащитните групи и семействата на задържаните, предаде БГНЕС.

"Смятам, че е време европейците да помислим как да отговорим на тази политика на държавно вземане на заложници, която Иран практикува в момента", заяви френският министър Катрин Колона. 

Около две дузини чужденци и лица с двойно гражданство са задържани в Иран.

Снимка: БГНЕС