Премиерът на Нова Зеландия: Изтощена съм, дойде време да отстъпя

Джасинда Ардърн беше избрана през 2017 г. и е една от най-младите жени, заставали начело на правителство

19.01.2023 | 17:48 Редактор: Вяра Димова

Премиерът на Нова Зеландия изненадващо обяви, че се оттегля от поста. Джасинда Ардърн обясни - след шест години на ръководната длъжност се чувства изтощена.

Ардърн беше избрана за премиер през 2017 г., когато е на 37-годишна възраст и така стана една от най-младите жени, заставали начело на правителство.

42-годишната Джасинда Ардърн заяви, че е отделила време, за да обмисли бъдещето си през лятната ваканция, надявайки се да намери сърце и енергия да продължи ролята си на министър-председател. Но е взела решение да не се кандидатира за нов мандат. 

"Знам какво изисква тази работа и знам, че вече нямам достатъчно енергия в резервоара, за да я върша. Знам, че ще има много дискусии след това решение за това каква е истинската причина. Мога да ви кажа, че тя е това, което споделям днес. Единственият интересен ъгъл, който ще откриете, е, че след шест години на големи предизвикателства, аз съм човек. Политиците са хора. Даваме всичко, което можем, докато можем и в един момент идва време да отстъпим. И за мен това време дойде", заяви министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Тя сподели, че последните пет години и половина от живота ѝ са били най-пълноценните, но управлението на страната по време на криза е било трудно. Лидерът на Националната партия Крис Луксън беше сред онези, които благодариха на г-жа Ардърн за нейното управление в Нова Зеландия.

Австралийският премиер Антъни Албанезе описа Ардърн като лидер с интелект, сила и емпатия. Но докато тя често беше смятана за политическа звезда в световен мащаб, проучванията на общественото мнение показват, че тя е била все по-непопулярна у дома.

Миналата година Ардърн заяви, че нейната намаляваща популярност е цената, която правителството ѝ е платило, за да предпази хората от Ковид-19. Въпреки това, тя също се сблъска с криза с разходите за живот, национални страхове от престъпност и изоставане от предизборни обещания, отложени по време на пандемията.

Тя ще се оттегли от поста си до 7 февруари. Парламентарният вот ще се проведе на 14 октомври. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС