fallback

Путин си изпусна нервите, публично нахока министър

Президентът на Русия обвини Денис Мантуров в бюрократично забавяне на поръчката на граждански и военни самолети

12.01.2023 | 18:01 Автор: Ирена Бакърджиева

Руският президент Владимир Путин загуби хладнокръвие по време на първото заседание на правителството си за 2023 г., като публично нахока министъра на търговията и индустрията. В продължение на няколко минути той обвиняваше Денис Мантуров в бюрократично забавяне на поръчката на граждански и военни самолети.

"Твърде дълго, това отнема твърде много време", каза руският лидер, който никога не се е сдържал да критикува висшите служители публично. "Какво се шашкате, кога ще се сключат договорите?", каза Путин.

Първото заседание на правителството се проведе в същия ден, когато президентът Путин смени своя висш командващ в Украйна след само три месеца начело. Генерал Сергей Суровикин беше назначен през октомври след поредица от неуспехи при инвазията на Русия в Украйна, но той не успя да обърне хода на войната.

В иначе оптимистичен видео разговор, показан по руската телевизия, в който президентът Путин похвали работата на своите министри по отношение на икономиката, президентът Путин многократно прекъсва Мантуров, докато министърът подробно описваше плановете за самолети, хеликоптери и лодки.

Мантуров е лоялен член на министерския екип на Путин от 2012 г. и редовно е пътувал с президента на чуждестранни и вътрешни посещения. Той получи задачата да наблюдава руската оръжейна индустрия миналото лято, когато недостатъците вече бяха разкрити на бойното поле.

Докато той обясняваше, че неговото министерство е стартирало програма за производство на двигатели за хеликоптери в Санкт Петербург, които преди това са били произведени в Украйна, президентът се включи, оплаквайки се, че всичко отнема твърде много време, пише dnes.bg.

Докато публичното унижение на министъра наближаваше своя край, той обеща, че неговият отдел ще направи всичко възможно с икономическите си партньори. Но това явно не беше достатъчно за един все по-развълнуван президент.

"Не, направете го в рамките на един месец. Не разбирате ли ситуацията, в която се намираме? Трябва да стане в рамките на един месец, не по-късно", каза Путин.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback