Пендаровски: Няма национален консенсус за членство на РСМ в ЕС

Ако българите бъдат вписани в преамбюла на Конституцията, това не руши държавата, категоричен е президентът

12.01.2023 | 16:45 Редактор: Вяра Димова
Пендаровски: Няма национален консенсус за членство на РСМ в ЕС

В Република Северна Македония за съжаление няма национален консенсус да продължим по пътя към ЕС, смята президентът на страната Стево Пендаровски. По думите му политическите партии твърдят, че са за членство на страната в ЕС, но когато се уточни въпросът за конкретната преговорна рамка и условията в нея, "половината от тях ги няма"

"Първият ангажимент в този смисъл е промяната на Конституцията. Чрез това трябва да бъде показано дали си "за" или не си "за" ЕС, защото съдържанието на преговорната рамка е ясно. Конкретният ангажимент - българите да бъдат вписани в преамбюла на Конституцията ни е познат и ако има вписани шест други народа в Конституцията, какво е спорното?", попита Пендаровски в изявление пред медиите. Той участва в кръглата маса "Западните Балкани, между Запада и Изтока: Северна Македония – член на ЕС до 2030 г." в Скопие.

По думите му той не вижда поле, на което може да помогне в тази ситуация, защото "позициите на политическите партии са толкова "вкопани" в партийната реторика, която смятат, че ще им донесе успех на следващи избори, че не я напускат". Припомни, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ имат подписани нотариално заверени декларации, "че и на сън няма да подпишат промяна в Конституцията", съобщи БТА.

По думите на Пендаровски решението е "постоянно публично да се обяснява, че ако българите бъдат вписани в преамбюла на Конституцията, това не руши държавата и става дума за абсолютно безопасна ситуация".  

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 година
Паднаха в собствения си капан. Те по-натам и други неща ще трябва да обясняват на своите избиратели. Сигнализирай за неуместен коментар