Русия направи поредна рокада в бойните си редици

Руските сили водят кървава битка и на изток около Бахмут и Соледар

11.01.2023 | 21:48 Редактор: Петя Кръстева
Русия направи поредна рокада в бойните си редици

Русия отново смени висшия си командир в Украйна и постави началника на щаба на армията Валерий Герасимов начело на силите си в конфликта, предаде АФП, цитирайки Министерството на отбраната.

"Генерал Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили, е назначен за командващ на съвместната групировка на войските", съобщиха от ведомството.

Сергей Суровикин, командващ руските сили в Украйна през последните три месеца, ще стане заместник на Герасимов. Според изявлението той ще работи заедно с други двама генерали - Олег Салюков и Алексей Ким.

"Увеличаването на нивото на ръководство на специалната операция е свързано с разширяването на мащаба на поставените задачи и необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между войските", заявиха от министерството.

На Суровикин, ветеран от армията с репутация на безмилостен, беше възложено да обърне хода на събитията в Украйна през октомври, когато руската армия беше изправена пред поредица от поражения на бойното поле, пише БГНЕС.

Два дни след назначаването на Суровикин руската армия сигнализира за стратегическа промяна и изпрати вълна от безпилотни самолети и ракетни атаки срещу украински инфраструктурни обекти.

Само около месец след назначаването му Русия се оттегли от южния град Херсон, единствената регионална столица, която държеше.

Оттогава фронтовата линия се стабилизира. Руските сили водят дълга и кървава битка и на изток около Бахмут и Соледар.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
НАЛИ ТОЗИ ....
преди 1 година
НАЛИ ТОЗИ БЕ МАХНАТ КАТО НЕКАДЪРЕН ПРЕДИ 2 МЕСЕЦА? КАКВО СТАВА? Сигнализирай за неуместен коментар