Байдън изненадан: Не знам какво има в класифицираните документи

Разследват как класифицираните документи са попаднали в сградата на мозъчния тръст

11.01.2023 | 08:25 Редактор: Вяра Димова
Байдън изненадан: Не знам какво има в класифицираните документи

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не е наясно със съдържанието на класифицирани документи от времето, когато е бил вицепрезидент, намерени във вашингтонски мозъчен тръст.

"Бях информиран за това откритие и с изненада научих, че има някакви правителствени документи, които са били занесени там, в този офис. Но не знам какво има в документите", каза той пред репортери след среща на върха в Мексико сити.

Телевизионният канал CBS съобщи, позовавайки се на свои източници, че в Центъра за дипломация и глобална ангажираност, открит през 2018 г. с подкрепата на Университета на Пенсилвания, са намерени около 10 класифицирани документа от времето на вицепрезидентството на Байдън.

Както потвърди Белият дом, документите са открити от адвокатите на Байдън на 2 ноември 2022 г. преди междинните избори за Конгрес на САЩ, след което са докладвани на Националния архив на САЩ, където трябва да бъдат предадени всички подобни документи, пише БГНЕС.

Националният архив информира Министерството на правосъдието на САЩ, което започва разследване как класифицираните документи са попаднали в сградата на мозъчния тръст. Прегледът е предварителна стъпка, след която ръководителят на Министерството на правосъдието ще трябва да реши дали е необходимо по-нататъшно разследване и да назначи специален прокурор, който да разгледа случая. 

Снимка: БГНЕС