Правителството на Италия реши Lufthansa да придобие дял в ITA

Декретът е приет малко преди Коледа от кабинета на Мелони

10.01.2023 | 11:09 Редактор: Тодор Петров
Правителството на Италия реши Lufthansa да придобие дял в ITA

Италианските медии отново съобщават, че германската Lufthansa е напът да придобие дял в ITA, наследник на изпадналата в несъстоятелност Alitalia. През последните няколко години тази новина се появяваше отново и отново, но досега прогнозите никога не са се сбъдвали. 

Според информация от браншови източници обаче този път нещата изглеждат различно. Наскоро приет указ на новото италианско правителство посочва купувач за ITA: Lufthansa.

Декретът е приет малко преди Коледа от дясното националистическо правителство на министър-председателя Джорджа Мелони и е публикуван в Държавен вестник в началото на годината. С него правителството може официално да поиска нови оферти за държавната авиокомпания.

През есента Мелони спря последния процес на продажба, започнат при нейния предшественик Марио Драги. Той вече се беше договорил за ексклузивни преговори с финансовия инвеститор Certares Management LLC с участието на двете авиокомпании Air France-KLM и Delta Air Lines. Дългогодишният водещ консорциум между Lufthansa и швейцарската корабна компания MSC отпадна от надпреварата.

Но при Мелони картите се разбъркаха отново, пише германският Handelsblatt. И изглежда, че правителството в Рим вече предпочита Lufthansa като участник в търга. Това е добра новина за най-голямата авиокомпания в Европа. Ръководството около главния изпълнителен директор Карстен Шпор отдавна се интересува от Италия. Страната е вторият по големина европейски пазар за концерна.

Четете повече в investor.bg