Унищожителна криза в Египет на фона на мегаломански проекти

Дори закуската за бедни вече става недостъпна

10.01.2023 | 10:15 Редактор: Тодор Петров
Унищожителна криза в Египет на фона на мегаломански проекти

Фасул, лук, олио и хляб - или просто фул - това е името на популярната в Египет закуска, която засища с много калории. Тя е особено ценна за хората, които вършат тежка работа, но нямат много пари.

Един от тях е Ашраф Хамам, който разнася щайги и кашони из центъра на Кайро. Напоследък той се чувства все по-притеснен финансово. "Никога не съм бил богат, но преди поне можех всеки ден да си позволявам фул", споделя той. През последните месеци цената на закуската се е увеличила повече от двойно, а на някои сергии дори и тройно. "Сега ям само евтини бисквити за закуска", казва мъжът.

Много египтяни вече не могат да си купят дори бедняшко ядене като фул. Икономическата ситуация става от ден на ден по-окаяна. Египетската валута девалвира, а черният пазар процъфтява. Докато заплатите и пенсиите остават ниски, цените летят нагоре. Цената на традиционната египетска закуска за бедняци навярно също ще гони нови рекорди.

Недоволството в страната расте, дори и в социалните мрежи. Това е важно, защото който в Египет критикува властта в интернет, рискува да попадне в затвора. Въпреки това сред населението се усеща силно брожение - признак, че кризата вече е станала твърде унищожителна.

Икономическата криза междувременно се превърна и във валутна. Стоки стоят блокирани месеци наред в египетските пристанища, тъй като вносителите не могат да платят. Страната, разположена край делтата на река Нил, изпитва недостиг на чуждестранна валута. Голяма част от международния капитал я напусна след пандемията от коронавирус и началото на войната в Украйна.

А рязкото повишаване на лихвените проценти по света направи перспективата за национален фалит доста вероятна, твърдят наблюдатели. Според икономическия журналист Бисан Касаб състоянието на страната не се дължи само на външни влияния, а е резултат и от действията на правителството, което реши да финансира мегаломански проекти с помощта на външни дългове.

В покрайнините на Кайро, например, се изгражда новата столица. Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси е хвален за престижния проект, въпреки че той не отговаря на непосредствените нужди на страната. Компании, тясно свързани с военните, са превърнали половината страна в огромни строителни площадки, финансирани с кредити. В същото време липсват пари за социални грижи и образование, пише DW.

Снимка: Bloomberg.com