В САЩ уволняват служителите масово - от фирмите за храна до производителите на чипове

Към тази стъпка ги подтикват упорито високата инфлация

09.01.2023 | 15:20 Редактор: Искра Ангелова
В САЩ уволняват служителите масово - от фирмите за храна до производителите на чипове

Последните данни за трудовия пазар в САЩ, разпространени в края на миналата седмица, показват, че той остава силен и стабилен, но въпреки това корпоративна Америка вече дава ясни знаци, че нещата започват да се променят.

Големите технологични компании и немалко финансови институции вече обявиха плановете си за съкращаване на персонал в опит да намалят последиците от икономическия спад. Към тази стъпка ги подтикват упорито високата инфлация, отслабващото потребление и забавянето на икономическото развитие в Китай.

Ройтерс обобщава започнатите и планирани засега съкращения.

"Амазон" (Amazon.com) - Гигантът в електронната търговия предвижда да съкрати над 18 000 служители в близките месеци, като доскоро планираното свиване на работната сила възлизаше на 10 000 души.

"Бийонд мийт" (Beyond Meat) - Производителят на храна за вегани планира за съкрати 200 служители тази година, за да спести около 39 милиона долара.

"Джонсън и Джонсън (Johnson & Johnson) - Фармацевтичният гигант съобщи, че обмисля съкращения с оглед на продължаващия инфлационен натиск, а главният финансов директор Джоузеф Уолк посочи, че конгломератът иска да "намери точния баланс".

"Доордеш" (DoorDash) - Компанията за доставка на храна, която се радваше на сериозен растеж по време на пандемията, ще освободи 1250 свои служители.

"Ей Ем Си нетуъркс" (AMC Networks) - Кабелната телевизионна мрежа планира за съкрати 20 на сто от служителите си в САЩ. Стъпката съвпада с подадената оставка от страна на главния изпълнителен директор Кристина Спейд, поела поста преди по-малко от три месеца.

Ейч Пи (HP) - Производителят на хардуер се очаква през следващите няколко години да съкрати около 6000 работни места.

"Интел" (Intel Corp) - Производителят на чипове планира през 2023 г. да намали разходите си с 3 милиарда долара, което според главния изпълнителен директор Пат Гелзиндър включва и "действия по отношение на служителите".

"Койнбейс глоубал" (Coinbase Global) - Борсата за търговия с дигитални актив планира да съкрати няколко десетки работни места от екипите си за екипи за набиране на служители и институционално адаптиране. Това е втора вълна съкращения в компанията, припомня dir.bg.

"Кракен" (Kraken) - Платформата за търговия с криптовалута съкращава 30 на сто от служителите си, или около 1100 души, поради проблемите на криптозара, довели до рязкото намаляване на търсенето на дигитални активи.

"Морган Стенли" (Morgan Stanley) - През последните два месеца банковият гигант прави постепенни стъпки за намаляване на служителите си, тъй като бизнесът му започва да се свива.

"Майкрософт" (Microsoft Corp) - Софтуерният гигант през октомври съкрати близо 1000 служители в няколко от своите основни отдели.

"Майкрон текнолоджи" (Micron Technology) - Производителят на чип памет ще съкрати през 2023 г. 10 на сто от служителите си и ще намали плановете си за капиталови разходи за 2024 г. с оглед на проблемите на пазари на полупроводници.

"Мета платформс" (Meta Platforms) - Компанията-майка на "Фейсбук" съобщи, че ще съкрати 13 на сто от служителите си, или над 11 000 души, тъй като трябва да са справя с намалели рекламни приходи и увеличаващи се разходи.

"Сийгейт текнолоджи холдингс" (Seagate Technology Holdings) - Компанията за производство на чип памет се преструктурира, което включва съкращаването на 8 на сто от служителите й, или 3000 души.

"Сейлсфорс" (Salesforce) - Софтуерната компания ще съкрати 10 на сто от служителите си и ще затвори няколко офиса като част от план за преструктуриране, наложен от "трудната икономическа среда".

"Сиско систъмс" (Cisco Systems) - Компанията за мрежови комуникационни технологии и услуги започва преструктуриране, което може да засегне около 5 на сто от служителите й. Промените ще се случат през второто тримесечие на годината, а целта е да се спестят 600 милиона долара.

"Ситигруп" (Citigroup) - Банката закри стотици работни места в инвестиционното си подразделение поради сериозния спад на сделките в сектора.

"Страйп" (Stripe) - Компанията за дигитални плащания съкращава работната си сила с около 14 на сто. Според имейл до служителите си, след това на работа трябва да останат около 7000 души.

"Туитър" (Twitter) - Близо половината служители на социалната медия бяха освободени от работа, след като милиардерът Илон Мъск я придоби през есента. Малко по-късно обаче компанията е влязла във връзка с много от тях и ги е помолила да се върнат на работа, според Блумбърг.

"Улвърин уърлд уайд" (Wolverine World Wide) - Търговецът на ежедневно облекло и обувки започна съкращения и очаква те да спестят на компанията 30 милиона долара до края на годината.

"Уолт дисни" (Walt Disney) - Медийният гигант планира да замрази наемането на нови служители и да съкрати известен брой работни места, но още не е обявил конкретните си планове.

"Уорнър брос Дискавъри" (Warner Bros Discovery) - Подразделението на "Уорнър брос пикчърс" (Warner Bros. Pictures) планира да съкрати известен брой служители в разпространението и маркетинга. Според Блумбърг става дума за 5-10 на сто.

"Филипс 66" (Phillips 66) - Рафинерията вече е намалила работната си сила с 1100 души, като целта й е да спести 500 милиона долара. Съкращенията започнаха през октомври.

"Чезапийк енерджи" (Chesapeake Energy Corp) - Производителят на шистов газ освобождава около 3 на сто от служителите си като подготовка за продажбата на петролните си активи в Южен Тексас.

"Чайм файненшъл" (Chime Financial) - Компанията за онлайн банкиране вече съкрати 12 на сто служителите си, или 160 души, съобщи неин говорител.

Снимка: БГНЕС