Мощно земетресение удари Вануату, предупредиха местните да стоят далеч от брега (+ВИДЕО)

Беше издадено предупреждение за цунами, но после беше отменено

08.01.2023 | 18:04 Редактор: Елеонора Танева

Земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер удари точно до брега на тихоокеанската държава Вануату, съобщи Геоложкият институт на САЩ, задействайки предупреждение за цунами за региона.

Трусът е плитък, на около 27 км дълбочина и на около 25 км океана от село Порт-Олри. Беше издадено предупреждение за цунами за Вануату, Нова Каледония и Соломоновите острови, но то бе отменено около час и половина след труса.

"Вълни цунами от 30 см до един метър над нивото на прилива, са възможни за някои брегове на Вануату", казаха от Тихоокеанския център за предупреждение за цунами в Хавай.

Вълни под 30 см са възможни за Нова Каледония и Соломоновите острови, добави той. Френското посолство във Вануату посъветва хората да стоят далеч от бреговете. Жители съобщиха в социалните мрежи, че има щети. "Силно!! Много неща са счупени навсякъде“, публикува местен жител във Facebook, цитиран от БГНЕС.

Националната агенция за управление на извънредни ситуации на Нова Зеландия съобщи, че няма заплаха от цунами за страната.

Снимка: Earthquaketrack.com