Пентагонът: "Ислямска държава" готви грандиозно завръщане, с жажда за мъст срещу САЩ

С хиляди бойци групировката все още е напълно способна да извършва смъртоносни терористични атаки

07.01.2023 | 15:00 Редактор: Елеонора Танева
Пентагонът:

Страхът от възобновяване на "Ислямска държава" може да се окаже реалност и тя може да се завърне още тази година. Това предупреждават военни служители и служители в областта на националната сигурност в Пентагона. Според тях в Близкия изток и Африка се създават условия за завръщане на групировката като основна терористична сила и заплаха за глобалната стабилност, предаде "Вашингтон таймс".

Това ще бъде грандиозно възраждане за терористична групировка, чийто "халифат" някога контролираше обширна територия в Ирак и Сирия, само за да бъде разгромена от водената от САЩ антитерористична кампания.

Военните експерти твърдят, че групировката "Ислямска държава", по-известна като ИДИЛ, почти сигурно планира смъртоносна кампания за отмъщение срещу САЩ и техните партньори, след като миналата година при многобройните американски удари в Сирия бяха убити няколко от лидерите и най-високопоставените служители на групировката.

ИДИЛ може и да не е с онази мощ, която имаше преди почти десетилетие, но с хиляди бойци в редиците си групировката все още е напълно способна да извършва смъртоносни терористични атаки, предупреждават експертите. Някои американски анализатори предупреждават също за "стратегическо пренебрежение" от страна на САЩ и техните съюзници към заплахата от възраждане на "Ислямска държава".

Снимка: БГНЕС