Призив към украинците: Пестете ток, температурите ще паднат до -18°

От октомври Русия системно атакува енергийната инфраструктура на Украйна

06.01.2023 | 15:37 Редактор: Искра Ангелова
Призив към украинците: Пестете ток, температурите ще паднат до -18°

Операторът на украинската електропреносна система "Укренерго" призова жителите на страната да пестят ток, тъй като температурите започнаха да падат и потреблението се увеличи, което заплашва осакатената от руските ракетни удари система с нови сривове, предаде Ройтерс.

От октомври Русия системно атакува енергийната инфраструктура на Украйна, което води до чести спирания на тока и недостиг на отопление и вода.

След като около Нова година температурата варираше около 10 градуса по Целзий, сега започна застудяване, а според прогнозите в близките дни в Киев може да бъдат отчетени до минус 11 градуса, а в Източна Украйна - до минус 18, съобщава БТА.

"Укренерго" изтъква, че енергийната система на страната в сегашното й състояние не може да покрие изцяло нуждите на покачващото се потребление, "тъй като част от енергоцентралите, включително най-голямата - Запорожката АЕЦ, са окупирани от врага".

Русия обяви след началото на войната, че гледа на енергийната инфраструктура като на военна цел, а Украйна твърди, че подобни атаки могат да се считат за военни престъпления. От месеци в Украйна е наложен режим на тока в пиковите периоди, за да бъде намален натискът върху електропреносната мрежа.

От "Укренерго" посочват, че работят с производителите и доставчиците на ток, за да възстановят повредените инсталации, но процесът е труден поради мащаба и степента на нанесените от руските ракетни удари щети. В опит частично да решат проблема бизнесът и домакинствата в страната се сдобиха с десетки хиляди електрически генератори. Според депутата Ярослав Железняк през 2022 г. в Украйна са били внесени 669 400 генератора, от които 309 400 само през декември.

Снимка: БГНЕС